Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom is Greenchoice niet eerlijk over co-vergisters?

Laatst belandde ik op de website van Greenchoice en kwam ik erachter dat je daar zelf kunt kiezen van welke groene stroomproducent je stroom gaat afnemen. Op de plattegrond klikte ik een aantal biogasinstallaties bij boerderijen aan, die stroom uit biovergisting produceren. Het verraste me dat de installaties de stroom uit alleen mest produceerden. Want veel 100%-monomestvergisters zijn er niet in Nederland.

Verder kijkend naar biogasinstallaties in de omgeving van waar ik woon, bleek ook daar dat Greenchoice alleen mest als grondstof noemt. Terwijl ik van een aantal zeker weet dat het om co-vergistingsinstallaties gaat, waarbij ook ander organisch materiaal wordt vergist. Als het gaat om de productie en verkoop van elektriciteit is dat relevant, want uit drijfmest is niet veel energie te halen. Weliswaar moet de input van de vergister voor minimaal 50% uit mest bestaan om het restproduct als mest te mogen afvoeren, maar de co-producten, zoals maïs, gras, vetten, glycerine en supermarktafval leveren doorgaans het overgrote deel van de energie.
Bovenstaand schema geeft een indicatie van de hoeveelheid biogasproductie per ton van de verschillende soorten grondstoffen. (bron: degroenerekenkamer.nl) (de biogasopbrengst van drijfmest betreft hier niet-verse drijfmest. Uit verse drijfmest is ca. 30-40 m3 biogas te halen. Biogas bestaat voor ca. 50-60% uit methaan.)

Als een groot deel, meestal verreweg het grootste deel, van de elektriciteit van een biovergister komt uit de co-producten dan vind ik het misleidend dat Greenchoice alleen de mest als grondstof vermeldt. Ik snap dat je niet precies kunt vermelden hoeveel en welke co-producten worden gebruikt, want dat zal van jaar tot jaar verschillen, maar wees er in elk geval eerlijk over dat er ook andere producten dan mest in de vergister gaan. Ook voor de zogenaamde monovergisters waar maximaal 5% co-producten in verwerkt mogen worden (een subsidiecategorie die inmiddels afgeschaft is) is het goed om te vermelden dat er meer ingaat dan alleen mest. Als co-producten worden dan vaak hoog-energetische producten als glycerine gebruikt die tot wel meer dan 50% van de biogasopbrengst kunnen opleveren.

Als klant van Greenchoice had ik wel een positief beeld van het bedrijf, maar ik begin nu wel te twijfelen of andere informatie die Greenchoice geeft, wel klopt.

Ook bij deze biogasinstallatie wordt alleen mest als grondstof vermeld. Een deel van het vee wordt ook geweid. Zolang het vee in de wei staat kan de mest niet in de vergister worden opgevangen. Desondanks wordt vermeld dat de stroom hoofdzakelijk (daar wordt doorgaans meer dan 70% mee bedoeld, maar in elk geval meer dan de helft) afkomstig is van mest van koeien die ook weidegang krijgen. Als er ook andere producten worden vergist in de installatie is dat niet heel waarschijnlijk. (Bij de Kamer van Koophandel is het bedrijf ingeschreven als Wierda Co-vergisting.)

Wadstroom produceert maar liefst 1230 kilowatt stroom. Dat klopt niet, hier wordt het vermogen vermeld. Geproduceerde stroom wordt uitgedrukt in kiloWatt uur (kWh). Opvallend is dat er staat dat de stroom uit digestaat wordt geproduceerd. Digestaat is echter het uitgegiste restproduct. Doet veehouder Antonides trouwens niet meer mee in de Wadstroom vof?


Duizenden kuikens zou Jorritsma hebben. Dit is nogal een understatement, want volgens zijn vergunning mag hij er dik 400.000 houden. Maar dat terzijde. Ook hier gaat het om een co-vergister. Bovendien vergist hij niet alleen eigen mest maar ook mest van derden. Of dat ook kippenmest is weet ik niet. En de opgewekte stroom benutten om de stallen te verwarmen? Wordt dat niet met de restwarmte van de WKK's gedaan?
Ook hier alleen vermelding van mest als grondstof, terwijl dit ook een co-vergister betreft (of betrof, want ik meen dat hij niet meer in bedrijf is). Alle waardering voor hoe ver deze ondernemer is met kringloopondernemen, maar om te stellen dat de kringloop van het bedrijf gesloten is, gaat te ver. Dat is eigenlijk niet mogelijk.

Afgezien van het feit dat Greenchoice zou moeten vermelden als er meer dan alleen mest in een biovergister gaat, zijn er er ook andere zaken relevant. Greenchoice vermeldt in het tekstblokje over energie uit biomassa het volgende: "Het verwerkingsproces van deze grondstoffen vormt geen belasting voor de natuur. De CO2 die vrijkomt bij het genereren van de energie draagt namelijk niet bij aan het broeikaseffect. Dit komt omdat de CO2 die vrijkomt deel uitmaakt van de huidige koolstoofcyclus en dus thuishoort in het huidige aardse systeem." Dat klopt misschien als je alleen kijkt naar het product als dat al in de vergister zit. Maar daar is natuurlijk al veel aan vooraf gegaan, en er komt ook nog wat achteraan. Maïs die bijvoorbeeld geteeld is met gebruikmaking van tractoren of machines die op diesel rijden, of waarvoor kunstmest wordt gebruikt, bij de productie waarvan veel CO2 wordt geproduceerd. Of supermarktafval dat met dieselvrachtauto's over grote afstand wordt vervoerd. Juist het toevoegen van co-producten leidt er vaak toe dat de veehouder meer mest (of in dit geval digestaat) van zijn bedrijf moet afvoeren. Dit wordt dikwijls zelfs geëxporteerd, dus veel dieselgebruik door vrachtauto's. De vergistingsinstallatie zelf gebruikt ook veel stroom en warmte maar je kunt redeneren dat hiervoor de opgewekte elektriciteit en warmte wordt gebruikt. (De hiervoor genoemde aspecten kunnen ertoe leiden dat de opgewekte energie helemaal niet zo groen is. Toch kunnen er zogenaamde garanties van oorsprong worden verkregen, omdat daarvoor eigenlijk alleen wordt gecheckt of er goedgekeurde grondstoffen worden gebruikt. Dat betekent dat er groene stroom en groen gas op de markt is, die eigenlijk dat predicaat niet verdienen. Maar zie daarvoor mijn vorige blog.)

Ik begrijp dat Greenchoice de informatie voor de website niet te ingewikkeld wil maken. Maar wat  vermeld wordt moet wel kloppen. En op dat punt is er veel te verbeteren bij Greenchoice.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jeppemastate en haar bewoners

INLEIDING KERK EN JEPPEMASTATE IN DE SCHOTANUSATLAS-1718 Ooit stond er een voorname state met een groot park in Westernijtsjerk bij Marrum: Jeppemastate. Eerst was het een stins, later is het uitgebouwd tot groot adellijk woonhuis. Westernijtsjerk en Marrum hebben minstens een zevental stinzen gekend, waarvan na de Middeleeuwen alleen Jeppemastate en Pongastate overbleven als adellijke states. Jeppemastate stond vlak bij het kerkje van Westernijtsjerk. De stichting van deze kerk werd waarschijnlijk begunstigd door de bewoners van het Jeppemagoed, want de kerk staat in de zuidelijke hoek van het terrein, waar in de Middeleeuwen de familie Jeppema haar woonstee had. Volgens de overlevering wilde de familie Jeppema na onenigheid met de familie Ponga uit Marrum geen voet meer in de Marrumer kerk zetten. Daarom lieten ze op eigen terrein een nieuwe kerk bouwen. Waarschijnlijk is dat een fabeltje, want een kerk stichten ging niet zomaar. Als het waar zou zijn, dan moet dit geschi

Lat moet hoger bij subsidiëring biovergisting

Biovergisting heeft een duurzaam imago. Er wordt in vergisters uit biomassa biogas gevormd dat voor ca. 60% uit methaan bestaat. Van het methaan wordt elektriciteit, warmte of ‘groen’ gas geproduceerd. Er zijn bijvoorbeeld vergisters die rioolslib vergisten, mest- of co-vergisters op varkens- of melkveebedrijven, grootschalige industriële mest- of co-vergisters en vergisters van bietenrestjes bij de suikerfabriek. Biogas kan een duurzame bron van energie zijn, maar biovergisters hebben onderling heel verschillende bedrijfsmodellen. Helaas blijkt energie uit biovergisting in de praktijk niet altijd zo duurzaam te zijn. De soort biomassa, het transport ervan en wat er met het restproduct digestaat gebeurt, hebben daar veel invloed op.